+31 (0) 88 0705 151 info@actagroup.nl

Nieuws

‘Ongelukken ontstaan door menselijk falen, domme pech bestaat niet’

Een bekend Nederlands gezegde luidt dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Eigenaar/directeur Willem Schunselaar Paap van Acta Group B.V. gelooft niet in deze tegeltjeswijsheid. ‘Het gezegde suggereert dat er sprake is van domme pech als je iets overkomt. Domme pech bestaat niet. Als jij op de bouwplaats die losse doos met schroeven na gebruik meteen opruimt, kan er niemand over vallen.’ (artikel BouwPlus)

‘Bij onveilige situaties in de uitvoering moet het werk meteen  stopgezet worden.’

Schunselaar Paap: ‘Ik weiger te accepteren dat iemand, domweg doordat hijzelf of een ander iets heeft nagelaten of niet goed heeft opgelet, een ongeluk krijgt waardoor hij misschien wel zijn hele leven invalide blijft en daardoor niet meer in de sector kan werken. Gereedschap of materialen die rondslingeren. Anderen kunnen er lelijk over struikelen. Of afgezaagde stukjes plint die blijven liggen. Kun je flink over uitglijden. Een schone werkplek voorkomt veel ongelukken. Daarom geloof ik niet in pech. Ongelukken ontstaan door menselijk falen. Het begint bij het ontwerp, de organisatie en de uitvoering. Bij onveilige situaties in de uitvoering moet het werk meteen  stopgezet worden. Alleen constant toezicht helpt.’

Schunselaar Paap was betrokken bij diverse branche initiatieven zoals de publicatie voor het werken met of in verontreinigde grond. Verder was hij mede-initiatiefnemer van de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB), Een code waaraan zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer zich conformeren. Schunselaar Paap stond ook aan de wieg van de Generieke Poortinstructie (GPI), die werknemers van verschillende bedrijven met een uniforme veiligheidsinstructie toegang geeft tot de bouwprojecten.

Veiligheidsbesef

Acta’s veiligheidskundigen leggen zich toe op advisering en begeleiding van projecten voor de sector Bouw. Denk hierbij aan nieuwbouw of renovatie, aanleg van snelwegen of ondergrondse infra. De focus ligt tijdens deze activiteiten op de arbeidsomstandigheden. Schunselaar Paap: ‘We zijn altijd bezig met inventarisatie van potentiële risico’s. Door proactief aanwezig te zijn op de bouwlocatie kun je vele onveilige situaties ombuigen naar een veilige situatie. Dit samen met het uitvoerend personeel te doen is geweldig. Bij de CEO’s van de bouwbedrijven in de sector Bouw is het veiligheidsbesef absoluut aanwezig. De uitdaging voor hen is om door het gehele bedrijf de urgentie te realiseren. Want als dat veiligheidsbesef niet op de werkvloer aanwezig is, loop je alsnog het risico dat er ongelukken gebeuren.

Schunselaar Paap is een warm pleitbezorger van de Veiligheidsladder (SCL). ‘’Een handicap is dat het Rijk, denk hierbij aan Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijven en ProRail, deze ladder wel hanteert in aanbestedingen, maar de meeste provincies en gemeenten nog niet.

Lees het complete artikel in BouwTotaal (pdf)

De veiligste bouwplaats maak je samen met Acta.